MÜHENDİSLİK TERCİHİ

Mühendislik Bölümleri Tercihleri

Üniversiteye giriş sınavları, hüzünlü veya az hüzünlü öğrencileri geride bırakarak bitti ve liseli öğrenciler artık üniversite tercihi yapacaklar. Bu yazımızı daha çok mühendislik bölümlerini tercih etmek isteyen, aklında soru işaretleri olan arkadaşlar için yazdık.

Yazımıza garip bir grafikle başlamak istiyoruz. Google trendler bölümünde insanların Google üzerinde neleri daha çok aradığını karşılaştırmalı olarak anlayabilirsiniz. Biz de tam bu noktada google de acaba “mühendis ne iş yapar” terimi mi daha çok aranmış “mühendis maaşları” terimi mi diye düşündük. Bu merakımızı Google bey giderdi. Aşağıdaki grafikte anlık olarak görebilirsiniz:

 

Bu veriler bize çok kesin olmasa da mühendislik algısı hakkında bilgi veriyor gibi. Sanki mühendisliği mühendislik yapmak için değil de maaş kaygısı için okuyoruz gibi. Veya mühendisin ne iş yaptığı, bu işi severek yapıp yapmadığından ziyade kaç para kazandığı bizim için daha önemli sanki. Ha bir yorum da işsiz kalan mühendis kitlesinin aramalarının bu grafiği belirleyebildiği olabilse de, iş bulamayan mühendislerin “mühendis maaşları” terimi yerine “mühendis alımı” gibi terimler araması beklenir.  Anlaşılan o ki, gerçekten de bilim merakıyla, mühendislik hevesi ile yanıp tutuşan insanlar mühendis çevrelerinde bile çok az. Umarız bu tercih döneminde algı değişir, yukarı yerleştirdiğimiz canlı grafik tersine döner de “ya yanlış bilgi vermişsiniz, mühendis ne iş yapar terimi daha çok aranmış” yorumları alırız…

Bu olağan dışı temenniden sonra, ne kadar mühendis maaşları kadar popüler olmasa da mühendis ne iş yapar konusunda bir çalışma yürüteceğiz. Mühendislik alanları ile alakalı, hangi mühendis ne iş yapar, ne tür ortamlarda çalışır, herkesin diline dolaşan “kendini geliştirme” nasıl olur bunlardan bahsedeceğiz. Hangi bilgisayar proğramları kullanılır, hangi diller ne işe yarar, Nasa’da nasıl çalışırım konuları da değineceğimiz noktalardan olabilir. Ama genel olarak vurgulayacağımız şey, her meslekte olduğu gibi, mühendislik bölümlerini tercih ederken de gerçekten bu bölümün, bu mesleğin size uygun olup olmadığını iyi düşünmeniz konusu olacaktır.




Mesleğiniz, büyük ihtimalle ömrünüzün uzun bir kısmını harcayacağınız bir alan. Belki bir çok insan eşi ile olan beraberliğinden daha uzun bir süre mesleğini yapacak… Bu açıdan nasıl ki insanlar evleneceği kişinin kendisi ile uyumlu olup olmayacağını inceden inceye hesaplıyorsa, bunun kadar, belki bundan daha da fazla bir ince hesabı, gönül hesabını mesleği için yapmalı diye düşünüyoruz. Yoksa mühendislik sıralarında Makina Dinamiği dersinde “keşke psikoloji okusaydım” diye düşünebilirsiniz. Evet, mühendisliği başka bölümlerle aldatmamanız için bu yazıyı yazıyoruz 🙂 

Ayrıca değineceğimiz bir diğer konu ise mühendislik ne zaman başlar konusu. Bu konuda çok taraftarı olmasa da “mühendislik diplomayı aldıktan sonra değil, mühendis olmaya karar verdikten sonra başlar” fikrini savunuyoruz. Bu anlayışın da her meslek için geçerli olduğunu düşünüyoruz. Mühendis olmaya karar verdiğiniz andan itibaren mühendissinizdir. İyi, vasat veya kötü olabilir. Çünkü eğitim aldığınız yaşlarda, 17-26 yaşları arasında beyin ve beden yapımız bir mesleği yapabilecek kabiliyettedir. 4-5 sene boyunca okulun size mühendislik öğretmesini beklememenizi tavsiye ederiz. Bu konu daha çok bölüme yeni başlayanlar için önemli, ama tercih sürecinde de akılda bulunmasında fayda var.

İnsan kendisini herkesten daha çok tanır. Siz kendinizle mühendisliğin ne kadar uyum sağladığını daha iyi bilirsiniz. Ama belki de mühendisliği tam olarak tanımadığınızdan, gerçeklerle hayaller arasındaki uyuşmazlığın hezimetine uğrayabilirsiniz. Tercih etmek istediğiniz mühendisliği çok iyi ve gerçekçi araştırın. O mühendislik bölümünde iş yapanlar Türkiye’de ve dünyada nasıl işler yapıyor öğrenmeye çalışın. Çevrenizde varsa bir mühendis, fikrinden çok çalışma şartlarını, mekanı öğrenmeye, ziyaret etmeye çalışın.

Umarım yararlı bir çalışma çıkartırız. Takipte kalın. Bu sayfaya çalışmaları yaptığımız mühendislik alanlarının linklerini ekleyeceğiz.

Şu videoyu izlemeyi tavsiye ederiz:

MÜHENDİSLİK ALANLARINDA ÇALIŞMALARA YÖNELİK DİĞER YAZILAR:

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ TERCİHİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ TERCİHİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ TERCİHLERİ İÇİN BİLİNMESİ GEREKENLER