3B CANLIBASKI YÖNTEMİ İLE 10 DK DA KORNEA ÜRETİLDİ!

3d bioprinting yöntemi ile kornea üretildi
3d bioprinting yöntemi ile kornea üretildi

Newcastle Üniversitesi’nden bir mühendis ekibi üç boyutlu canlı baskı yöntemini kullanarak kornea üretmeyi başardı

3B canlıbaskı (3d bioprinting) çalışmaları gün geçtikçe mesafe katetmekte. Dünya etrafında yüzlerce mühendis 3b canlıbaskı alanında çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalara yeni bir örnek ise Newcastle Üniversitesi bünyesinde çalışan bir mühendis ekibi tarafından yapıldı. Doku mühendislerinden oluşan ekip, dünyada ilk 3b kornea ürettiklerini idda ettiler.

Mühendisler çalışmayı nasıl gerçekleştirdi?



Ekip sağlıklı bir insandan alınan stromal kök hücreleri kullanarak özel bir canlımürekkep (bio-ink) oluşturdular. Daha sonra mühendis ekibi, bu kök hücrelerden oluşan mürekkebi özelleştirilmiş bir üç boyutlu yazıcıda basabilmek için, aljinat ve kollajen denilen bileşenlerle karıştırdılar. Bu işlemden sonra oluşan malzemeyi özelleştirilmiş bir üç boyutlu yazıcı ile eş merkezli ve merkezden uzaklaştıkça genişleyecek çemperler şeklinde akıttılar. Böylece 10 dk da insan korneası üretildi.

Baskı işleminden sonra keratosit olarak da bilinen kornea kök hücelerinde büyüme gözlendi. Experimental Eye Research (Deneysel göz araştırmaları) dergisinde yayımlanan makaleye göre baskıdan sonraki gün kök hücrelerde %90 dan daha yüksek canlılık gözlemlendi. Baskı işleminden sonraki 7. günde ise %83 hücre canlılığı gözlemlendi. Bu girişim, dünya çapında binlerce kornea nakli bekleyen, kornea körlüğü riski altında olan hastalar için labaratuarda kornea üretimi yönteminin ilk adımı olabilir.

3d bioyazıcılarla 10 dk da kornea üretildi
3B CANLIBASKI YÖNTEMİ İLE 10 DK DA KORNEA ÜRETİLDİ!

Dünyada bir çok mühendis bu malzemeyi takip ediyor!

Newcastle Üniversitesinde Doku Mühendisliği Profesörü Che Connon: “Dünyanın dört bir yanında araştırma ekipleri bu yöntemi uygulamayı mümkün kılacak canlımürekkebi takip ediyor. Benzersiz jelimiz ajinat ve kollajen karışımı bir malzemedir. Bu malzeme kök hücreleri canlı tutacak özelliklere sahip, şekil alacak kadar sert ama üç boyutlu yazıcının ağzından akacak kadar yumuşak.” dedi.

……………………….

Şu ürün ilginizi çekebilir: http://s.click.aliexpress.com/e/pn8qqoC?  Yeni kullanıcılar US $4 değerinde bir kupon alabilir!

……………………….

Araştırma ekibine göre dünya genelinde kornea üzerinde önemli bir kıtlık söz konusu. Yaklaşık 10 milyon insanın şu anda trahom gibi hastalıklar nedeniyle ameliyat olması gerekiyor. Ekip, ilk başta hastanın korneasını tarayarak her birey için farklı yapılara sahip korneaların hastaya özel olarak üretilebileceğini söylüyor.

Profesör Connon: “Ürettiğimiz kornealar ilerleyen süreçte bir çok teste tabi tutulacak. Belki de birkaç yıl sonra bu kornealar hastaya nakil için istenen seviyeye gelmiş olaca” dedi.

Haber Kaynağı: https://www.theengineer.co.uk/human-corneas-bioink-newcastle/

Fotoğraf Telifi: Newcastle University

NOT: Yazılarımız en son yapılan bilimsel çalışmalar hakkında olduğu için normal olarak yeni kavramlar karşımıza çıkıyor. Bu kavramları İngilizce kelimelerle ifade etmemeyi, bunun yerine güzel Türkçemizin müthiş kelime türetme yeteneğinden yararlanarak Türkçe karşılıklarını kullanmaya çalışıyoruz. Bu konuda önerilere açık ve açız. Saygılarımızla.

1 geri izleme / bildirim

  1. 3b Baskı İle Hastanın Hassas Beyin Modeli Üretildi! | Mühendis Gündemi

Bir Cevap Yazın